វីតាមីន C ជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ និងកម្ចាត់រ៉ាឌីកាល់សេរីទប់ស្កាត់ជំងឺគួរអោយព្រួយបារម្ភផ្សេងៗ រួមបញ្ចូលទាំងជំងឺមហារីក ជំងឺបេះដូង និងជំងឺរលាកសន្លាក់។ (អាន ៖ ស្បែកកូនរបស់អ្នកនឹងស្អាតហើយមិនរមាស់បើធ្វើតាមវិធីនេះ តើកូនស្រីរបស់អ្នកចេះតែរមាស់ស្បែកមែនទេ?) ហើយជាញឹកញយនៅពេលនិយាយដល់អាហារមានផ្ទុកវីតាមីន c ភាគច្រើននៃពួកយើង គឺគិតទៅដល់ផ្លែក្រូច។ ប៉ុន្តែតាមពិតទៅនៅមានអាហារមួយចំនួនទៀតដែលផ្ទុកសម្យូរទៅដោយវីតាមីនច្រើនជាងក្រូច។ ថាតើអាហារទាំងនោះមានអ្វីខ្លះទៅ? ខាងក្រោមវេបសាយសុខភាព Health.com.kh នឹងបង្ហាញឱ្យដឹងពីអាហារដែលមានផ្ទុកបរិមាណវីតាមីន C ខ្ពស់ ៖

១. ម្ទេសប្លោក

ម្ទេសផ្លោកគ្រប់ពណ៌មានផ្ទុកវីតាមីន C ច្រើនជាងផ្លែក្រូចទៅទៀត ដោយមានចាប់ពី ៩៥ មីលីក្រាមចំពោះម្ទេសផ្លោកពណ៌បៃតង ដល់ ៣៤១ ក្រាមចំពោះម្ទេសផ្លោកពណ៌លឿង។ វាក៏មានផ្ទុកជាតិកាឡូរីទាបត្រឹម ៤៥ កាឡូរីប៉ុណ្ណោះក្នុងមួយពែងដែលធ្វើអោយវាក្លាយជាអាហារសម្រន់ដ៏ល្អបំផុត។

២. ស្ត្របឺរី

ស្ត្របឺរីមួយពែងមានផ្ទុកវីតាមីន C ដល់ទៅជិត ៩០ មីលីក្រាមឯណោះ។

៣. ផ្លែល្ហុង

ការទទួលទានល្ហុងទុំទំហំតូច ១ អាចផ្ដល់ឱ្យរាងកាយនូវវីតាមីន C ច្រើនដល់ទៅ ១៨៥ មីលីក្រាមដែលស្មើនឹង ២៧៤ ភាគរយនៃតម្រូវការប្រចាំថ្ងៃ។ ល្ហុងក៏ជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃជាតិសសៃជួយទប់ស្កាត់បំបាត់អាការៈទល់លាមកផងដែរ។

៤. ផ្លែគីវី

អ្នកអាចទទួលបានវីតាមីន C ដល់ទៅជិត ២០០ ភាគរយនៃតម្រូវការប្រចាំថ្ងៃដោយគ្រាន់តែទទួលទានផ្លែគីវីទំហំមធ្យម ២ ផ្លែ។ អ្វីដែលគួរឱ្យចាប់អារម្មណ៍ថែមទៀតនោះ គឺផ្លែឈើនេះក៏ជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃប៉ូតាស្យូម កាល់ស្យូម និងវីតាមីន B6 ផងដែរ។

៥. ផ្កាខាត់ណាខៀវ

ត្រឹម ១ ពែងនៃផ្កាខាត់ណាខៀវដែលចម្អិនរួចមានផ្ទុកវីតាមីន C ដល់ទៅ ១០០ មីលីក្រាមឯណោះ។ បន្លែនេះក៏មានផ្ទុកលក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងជំងឺមហារីកនិងបន្សាបជាតិពុលក្នុងរាងកាយគួរឱ្យកត់សម្គាល់៕