ជាធម្មតាការហើមពោះក្រោយទទួលទានអាហាររួច គឺជាអាការៈទូទៅមួយនៃបញ្ហាពិបាករំលាយអាហារ។ វាកើតឡើងនៅពេលជាតិហ្គាសកកើតឡើងប្រមូលផ្ដុំក្នុងពោះដែលបណ្ដាលឲ្យប៉ោងតឹង ឬហើមពោះ។ (អាន ៖ ស្បែកកូនរបស់អ្នកនឹងស្អាតហើយមិនរមាស់បើធ្វើតាមវិធីនេះ តើកូនស្រីរបស់អ្នកចេះតែរមាស់ស្បែកមែនទេ?) ទោះជាយ៉ាងណាមានកត្តាផ្សេងៗច្រើនណាស់ដែលបង្កបញ្ហាហើមពោះរួមបញ្ចូលទាំងការទទួលទានលឿនពេក ការនិយាយខណៈពេលទទួលទាន ហើយពេលខ្លះក៏អាចបណ្ដាលមកពីប្រភេទនៃអាហារដែលអ្នកទទួលទានដែរ។ ការហើមតឹងណែនក្នុងពោះក្រោយអាហារ គឺធ្វើឲ្យយើងពិបាកក្នុងខ្លួនមានអារម្មណ៍មិនស្រួលសោះ។ ប៉ុន្តែកុំបារម្ភ!ថ្ងៃនេះវេបសាយសុខភាព Health.com.kh នឹងបង្ហាញឱ្យដឹងពីអាហារមិនគួរទទួលទានពេលហើមពោះ ៖

១. សណ្ដែក

ទោះបីជាមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយកាបូអ៊ីដ្រាតល្អៗ ប្រូតេអ៊ីន ជាតិសសៃ វីតាមីន និងជាតិរ៉ែសំខាន់ៗក៏ពិតមែន ប៉ុន្តែសណ្ដែកក៏ជាប្រភពនៃជាតិស្ករមួយប្រភេទដែលបង្កើនជាតិហ្គាសក្នុងពោះវៀន។ អ្នកទទួលទានសណ្ដែកច្រើនប៉ុណ្ណោះ អាការៈហើមពិបាកក្នុងពោះកាន់តែខ្លាំងឡើងប៉ុននោះ។ ការត្រាំនិងចម្អិនសណ្ដែកឱ្យឆ្អិនល្អអាចជួយទប់ស្កាត់បញ្ហាហើមពោះគួរឱ្យកត់សម្គាល់។

២. ស្រូវសាឡី

ជាពិសេសប្រសិនបើអ្នកប្រតិកម្មជាមួយសារធាតុ gluten ឬជំងឺ​ celiac គួរព្យាយាមចៀសវាងទទួលទានអ្វីដែលមានផ្ទុកស្រូវសាឡី។ នេះក៏ព្រោះតែសារធាតុ Gluten ដែលមានផ្ទុក្នុងស្រូវសាឡីជះឥទ្ធិពលដល់សុខភាពប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ។ ជាលទ្ធផលអាការៈហើមពោះ ព្រមទាំងអាការៈមិនស្រួលផ្សេងទៀតនឹងលេចឡើង។

៣​. ផលិតផលអាហារផ្សំឡើងពីទឹកដោះគោ

ប្រសិនបើអ្នកជួបប្រទះនូវអាការៈមិនធម្មតាមួយចំនួនក្រោយពេលទទួលទានទឹកដោះគោ ឬអ្វីដែលផ្សំឡើងពីវានោះមានន័យថាអ្នកកំពុងចាញ់ឡាក់តូសហើយ។ ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារគ្មានសមត្ថភាពក្នុងការរំលាយឡាក់តូសជាតិស្ករមួយប្រភេទដែលមានផ្ទុកក្នុងទឹកដោះគោ។ ជាលទ្ធផលអ្នកអាចជួបប្រទះអាការៈហើមពោះ រាគ និងលើសហ្គាស។

៤. បន្លែប្រភេទ Cruciferous

រួមបញ្ចូលទាំងស្ពៃក្ដោប ផ្កាខាត់ណា ផ្កាខាត់ណាខៀវ និងពន្លកផ្កាស្ពៃជាដើមសុទ្ធតែអាចបង្កបញ្ហាកើនជាតិហ្គាសលើសលុបក្នុងពោះវៀនដែលបណ្ដាលឱ្យហើមពោះ។ ទោះជាយ៉ាងណាការទទួលទានបន្លែប្រភេទ Cruciferous ដែលចម្អិនឆ្អិនអាចជួយបន្ថយអាការៈហើមពោះ។

៥. ផ្លែប៉ោម

ជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម វីតាមីន និងជាតិរ៉ែ ប៉ុន្តែក៏មានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយជាតិសសៃ ព្រមទាំងជាតិស្ករ fructose ដែលជាមូលហេតុអាចបង្កអាការៈហើមពោះ។

៦. ខ្ទឹមបារាំង

បន្លែដូចជាស្លឹកខ្ទឹម (ផ្នែកពណ៌ស ឬគល់ស្លឹកខ្ទឹម) ខ្ទឹមបារាំង ខ្ទឹមស ខ្ទឹមក្រហម និងគិនឆាយ (គល់ ឬផ្នែកពណ៌សនៃគិនឆាយ) គឺមានផ្ទុក fructans ដែលជាជាតិសសៃម្យ៉ាងសម្បូរទៅដោយម៉ូលេគុលជាតិស្ករ fructose។ មនុស្សភាគច្រើនខ្វះអង់ស៊ីមបំបែកជាតិ fructans ដូច្នេះពួកគេមិនអាចរំលាយអាហារប្រភេទនេះបានពេញលេញជាហេតុនាំឲ្យមានបញ្ហាហើមពោះ និងឡើងជាតិហ្គាស៕