ជំងឺគ្រុនពោះវៀន គឺជាការឆ្លងបាក់តេរី ដែលអាចរីករាលដាលពេញរាងកាយ និងប៉ះពាល់ដល់សរីរាង្គជាច្រើន។ បើគ្មានការព្យាបាលភ្លាមៗ វាអាចបង្កឲ្យមានផលវិបាកធ្ងន់ធ្ងរ និងអាចបណ្តាលឲ្យអ្នកជំងឺស្លាប់បាន។
វាត្រូវបានបង្កឡើងដោយបាក់តេរីដែលមានឈ្មោះថា Salmonella typhi ដែលទាក់ទងទៅនឹងបាក់តេរី ដែលបណ្តាលឲ្យមានជាតិពុល Salmonella ។
ជំងឺគ្រុនពោះវៀន គឺមានការឆ្លងខ្លាំង។ មនុស្សដែលមានជំងឺអាចឆ្លងបាក់តេរីចេញពីរាងកាយរបស់ពួកគេ (ក្នុងលាមករបស់ពួកគេ ឬក្នុងករណីភាគតិចមាននៅក្នុងទឹកនោម)។
ប្រសិនបើអ្នកផ្សេងទៀតបរិភោគអាហារ ឬផឹកទឹកដែលត្រូវបានកខ្វក់ជាមួយនឹងចំនួនតិចតួចនៃការឆ្លងមេរោគ ឬទឹកនោម ពួកគេអាចឆ្លងមេរោគបាក់តេរី និងបង្កើតជំងឺគ្រុនពោះវៀន។
តើអ្នកណារងផលប៉ះពាល់?
ជំងឺគ្រុនពោះវៀន គឺមានច្រើនណាស់នៅក្នុងផ្នែកខ្លះនៃពិភពលោកដែលមានអនាម័យមិនល្អនិងមានទឹកស្អាតប្រើប្រាស់តិចតួច។
នៅទូទាំងពិភពលោក កុមារត្រូវបានគេគិតថាមានហានិភ័យខ្ពស់ក្នុងការវិវត្តទៅជាជំងឺគ្រុនពោះវៀន។ នេះប្រហែលជាដោយសារប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរបស់ពួកគេ (ការការពារធម្មជាតិរបស់រាងកាយប្រឆាំងនឹងការឆ្លងនិងជំងឺ) នៅតែកំពុងវិវឌ្ឍន៍។
ប៉ុន្តែ កុមារដែលមានជំងឺគ្រុនពោះវៀនមាននិន្នាការមានរោគសញ្ញាស្រាលជាងមនុស្សពេញវ័យ។
ជំងឺគ្រុនពោះវៀន គឺមិនធម្មតានៅក្នុងចក្រភពអង់គ្លេស ដែលមានប្រមាណ ៥០០ ករណីកើតឡើងជារៀងរាល់ឆ្នាំ។
ក្នុងករណីភាគច្រើន អ្នកជំងឺបានឆ្លងមេរោគនេះនៅពេលដែលទៅលេងសាច់ញាតិនៅបង់ក្លាដេស ឥណ្ឌា ឬប៉ាគីស្ថាន។
ប៉ុន្តែ អ្នកក៏មានហានិភ័យនៃការវិវត្តជំងឺនេះដែរ ប្រសិនបើអ្នកទៅទស្សនាតំបន់អាស៊ីអាហ្វ្រិក ឬអាមេរិកខាងត្បូង៕