ការរក្សាបាននូវបរិមាណជាតិដែកគ្រប់គ្រាន់ក្នុងរាងកាយ គឺពិតជាសំខាន់ណាស់ក៏ព្រោះជាតិរ៉ែនេះមានប្រសិទ្ធភាពជួយបង្កើនសមត្ថភាពរបស់ឈាមក្នុងការដឹកជញ្ជូនម៉ូលេគុលអុកស៊ីសែនទៅកាន់គ្រប់សរីរាង្គ រួមទាំងខួរក្បាល។  (អាន ៖ ស្បែកកូនរបស់អ្នកនឹងស្អាតហើយមិនរមាស់បើធ្វើតាមវិធីនេះ តើកូនស្រីរបស់អ្នកចេះតែរមាស់ស្បែកមែនទេ?) ជាតិដែកក៏ចាំបាច់សម្រាប់ការផលិតថាមពលរាងកាយផងដែរ។ កង្វះជាតិដែកអាចនាំអោយកើតមានជំងឺខ្វះគ្រាប់ឈាមក្រហម និងបញ្ហាអស់កម្លាំងជាប្រចាំ។ ប៉ុន្តែក្រៅពីថ្នាំគ្រាប់ជាតិដែកនិងសាច់ក្រហមហើយនោះថាតើប្រភពធម្មជាតិនៃជាតិដែកមានអ្វីខ្លះទៅ? ខាងក្រោមវេបសាយសុខភាព Health.com.kh នឹងបង្ហាញឱ្យដឹងពីអាហារដែលមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយជាតិដែក ៖

១. ផ្សិត

ធ្លាប់ដឹងទេថាផ្សិតក៏ជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃជាតិដែកដែលចាំបាច់ក្នុងដំណើរការបង្កើតកោសិកាគ្រាប់ឈាមក្រហម? ដូច្នេះកុំភ្លេចរួមបញ្ចូលវាក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃ។

២. ដំឡូងបារាំង

ដំឡូងបារាំងមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយជាតិដែកពិសេសក្នុងសំបករបស់វា។ ត្រឹមមួយមើមធំនៃដំឡូងបារាំងមិនទាន់ចិតសំបកមានផ្ទុកជាតិអាចផ្ដល់ឱ្យរាងកាយនូវជាតិដែកដល់ទៅ ៣.២ មីលីក្រាម។ ដំឡូងបារាំងក៏ជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃជាតិសសៃ​ វីតាមីន C វីតាមីន B6 និងប៉ូតាស្យូម។

៣. បន្លែបៃតង

មិនត្រឹមតែជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃជាតិដែកប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែបន្លែបៃតងក៏មានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយអាស៊ីត folic ជាតិសសៃ និងវីតាមីន C រួមទាំងវីតាមីនច្រើនផ្សេងទៀតដែលចាំបាច់សម្រាប់សុខភាពផងដែរ។

៤. ផ្កាខាត់ណាខៀវ

ត្រឹម ១៥៦ ក្រាមនៃផ្កាខាត់ណាខៀវឆ្អិនមានផ្ទុកជាតិដែក ១ មីលីក្រាម។ បន្លែនេះក៏ជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃជាតិសសៃនិងសមាសធាតុប្រឆាំងជំងឺមហារីកផងដែរ។

៥. ឆៃថាវក្រហម

មានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយជាតិដែកចាំបាច់សម្រាប់ការផលិតកោសិកាគ្រាប់ឈាមក្រហម។ បន្លែមើមនេះក៏ជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម tannins សារធាតុ anthocyanins សារធាតុ quercetin ជាតិសសៃ និងសារធាតុចិញ្ចឹមផ្សេងទៀតដែលសុទ្ធតែប្រសើរចំពោះសុខភាពរាងកាយទាំងមូល៕