រាងកាយត្រូវការជាតិទឹកគ្រប់គ្រាន់ជាប្រចាំដើម្បីរក្សាបាននូវសុខភាពល្អប្រសើរនិងដំណើរការមុខងារត្រឹមត្រូវ។ (អាន ៖ ស្បែកកូនរបស់អ្នកនឹងស្អាតហើយមិនរមាស់បើធ្វើតាមវិធីនេះ តើកូនស្រីរបស់អ្នកចេះតែរមាស់ស្បែកមែនទេ?) ការទទួលទានបន្លែដែលមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយជាតិទឹកមិនត្រឹមតែជួយរក្សាជាតិទឹកគ្រប់គ្រាន់ក្នុងរាងកាយប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែក៏កម្ចាត់ចោលនូវជាតិពុល​និងសម្រួលចលនាពោះវៀនផងដែរ។ ហើយការទំពារបន្លែដែលមានផ្ទុកជាតិទឹកខ្ពស់កាន់តែប្រសើរចំពោះអ្នកចង់ស្រកទម្ងន់។ ថ្ងៃនេះវេបសាយសុខភាព Health.com.kh នឹងបង្ហាញឱ្យដឹងពីបន្លែមួយចំនួនដែលជាប្រភពដ៏ល្អបំផុតនៃជាតិទឹក ​៖

១. ត្រសក់

មានផ្ទុកជាតិទឹកដល់ទៅ ៩៥ ភាគរយឯណោះ! ការទទួលទានត្រសក់នឹងជួយរក្សាជាតិទឹកក្នុងរាងកាយ ព្រមទាំងធ្វើឱ្យឆាប់ឆ្អែត ហើយឆ្អែតបានយូរទៀត។ ត្រសក់ក៏ជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃជាតិសសៃនិងវីតាមីន C ផងដែរ។

២. ឆៃថាវ

ក្រៅពីជាតិទឹកខ្ពស់ដល់ទៅ ៩៥ ភាគរយ ឆៃថាវក៏មានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយវីតាមីន C ដែលចាំបាច់ចំពោះសុខភាពស្បែកនិងពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរាងកាយ។ បន្លែមើមនេះមានផ្ទុកកាឡូរីទាប ហើយគ្មានផ្ទុកជាតិខ្លាញ់និងកូឡេស្តេរ៉ួលឡើយ។

៣. ប៉េងប៉ោះ

មានផ្ទុកជាតិទឹកដល់ទៅ ៩៤ ភាគរយ ព្រមទាំងសារធាតុ lycopene វីតាមីន C សារធាតុ carotenoids ដែលសុទ្ធតែចាំបាច់សម្រាប់រក្សាសុខភាពល្អប្រសើរ។

៤. ម្ទេសប្លោក

មានផ្ទុកជាតិទឹកដល់ទៅ ៩២ ភាគរយ។ ការទទួលទានម្ទេសផ្លោកក៏ល្អសម្រាប់សម្រួលការរំលាយអាហារនិងបង្កើនការដុតរំលាយអាហារក្នុងរាងកាយដោយវាមានផ្ទុកសមាសធាតុម្យ៉ាងហៅថា capsicum។

៥. ប្រូខូលី ឬផ្កាខាត់ណាខៀវ

មានផ្ទុកជាតិទឹកច្រើនដល់ទៅ ៩១ ភាគរយ។ ការទទួលទានបន្លែនេះក៏ផ្ដល់ឱ្យរាងកាយនូវសារធាតុ sulfuric ដែលជួយបន្សាបជាតិពុលផ្សេងៗផងដែរ។ កាន់តែពិសេសនោះ គឺបន្លែប្រភេទ cruciferous ដូចផ្កាខាត់ណាខៀវអាចជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកគួរឱ្យកត់សម្គាល់៕