រាល់ថ្ងៃការពុលចំណីអាហារអាចនិយាយបានថា កើតឡើងយ៉ាងចង់ស៊ាំទៅហើយលើប្រជាជនខ្មែរយើង ដោយវាអាចសម្គាល់ដឹងតាមរយៈអាការៈ ចង្អោ និងក្អួត ឈឺពោះបែបរមួល រាករូស ក្តៅខ្លួន និងខ្សោះជាតិទឹកក្នុងខ្លួន។ (អាន:ស្បែកកូនរបស់អ្នកនឹងស្អាតហើយមិនរមាស់បើធ្វើតាមវិធីនេះ តើកូនស្រីរបស់អ្នកចេះតែរមាស់ស្បែកមែនទេ?)ខាងក្រោមនេះគឺជាមូលហេតុដែលនាំឲ្យពុលអាហារភាគច្រើន៖

  • បាក់តេរី និងវីរុសដូចជា Salmonella, Norovirus, Campylobacter. E. Coli, Listeria, Clostridium និង Perfringens។
  • ប៉ារ៉ាសិតដូចជា Protozoa ឬព្រូនមូល(អាន:ថ្នាំងងុយគេង ពេលអ្នកគួរប្រើ)
  • មេរោគផ្សិត ជាតិពុល និងសារធាតុមានរោគទាំងធម្មជាតិ និងគីមី៕