អាហារមានជាតិសូដ្យូម ឬប្រៃខ្លាំង អាចនាំឲ្យលើសសម្ពាធឈាម ហើយវាក៏ជាកត្តាប្រឈមដ៏សំខាន់មួយនៃជំងឺគាំងបេះដូង និងដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាលដែរ។ (អាន:ស្បែកកូនរបស់អ្នកនឹងស្អាតហើយមិនរមាស់បើធ្វើតាមវិធីនេះ តើកូនស្រីរបស់អ្នកចេះតែរមាស់ស្បែកមែនទេ?)បញ្ហានោះគឺថា សម្រាប់អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែមគឺកំពុងតែមានការប្រឈមនឹងជំងឺគាំងបេះដូង និងដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាលខ្ពស់រួចទៅហើយ។ តាមសមាគមន៍ជំងឺទឹកនោមផ្អែមអាមេរិកបានណែនាំថា ជម្រើសអាហារផ្តល់សុខភាពគួរតែជាអាហារមិនសូវមានជាតិប្រៃ៖
- ចូរជ្រើសរើសបន្លែ និងផ្លែឈើស្រស់ជាងអាហារវិចខ្ចប់ស្រាប់
- ចូរជ្រើសរើសប្រភេទអាហារគ្រាមចៀសជាងអាហារកំប៉ុង
- ចូររកមើលអាហារធ្វើពីគ្រាប់ធញ្ញជាតិដែលមិនមានបន្ថែមជាតិសូដ្យូម រួមទាំងពោតលីង(អាន:ថ្នាំងងុយគេង ពេលអ្នកគួរប្រើ)
- ចូរជ្រើសរើសគ្រាប់ផ្លែឈើ និងគ្រាប់ធុញ្ញជាតិញ៉ាំដែលមិនមានជាតិប្រៃ៕