Join with Health.com.kh on Telegram

ហេតុផលមួយដ៏សំខាន់ដែលអាហារគឺជារឿងសំខាន់សម្រាប់ជីវិតរស់នៅរបស់យើងគឺថា វាផ្ទុកទៅដោយជីវជាតិសំខាន់ៗ ដែលរាងកាយត្រូវការ។ (អាន:ស្បែកកូនរបស់អ្នកនឹងស្អាតហើយមិនរមាស់បើធ្វើតាមវិធីនេះ តើកូនស្រីរបស់អ្នកចេះតែរមាស់ស្បែកមែនទេ?)ជីវជាតិខុសៗគ្នានឹងជួយធ្វើការងារខុសៗគ្នា ដូច្នេះទើបរបបអាហារមានតុល្យភាពគឺជារឿងសំខាន់បំផុត។ យ៉ាងណាមិញ នៅពេលយើងមិនបានញ៉ាំអាហារមានជីវជាតិគ្រប់គ្រាន់ទែ យើងនឹងមានបញ្ហាកង្វះជីវជាតិក្នុងខ្លួនដែលរំខានដល់មុខងារជាច្រើនថែមទៀត។ វីតាមីន B12 គឺជាជីវជាតិដ៏សំខាន់មួយដែលរាងកាយត្រូវការខ្លាំង។ ដូច្នេះគួរតែញ៉ាំវាជាទៀងទាត់។ 

តម្រូវការវីតាមីន B12 មានលក្ខណៈខុសៗគ្នាទៅតាមអាយុដូចជា៖

  • ទារកទើបនឹងកើត (៦ខែ) ត្រូវការ ០.៤ម៉ៃក្រូក្រាម
  • ទារកកើតហើយ (៧ ទៅ ១២ខែ) ត្រូវការ ០.៥ម៉ៃក្រូក្រាម
  • ក្មេង (១ទៅ៣ឆ្នាំ) ត្រូវការ ០.៩ម៉ៃក្រូក្រាម
  • ក្មេង (៤ទៅ ៨ឆ្នាំ) ត្រូវការ ១.២ម៉ៃក្រូក្រាម
  • ក្មេង (៩ទៅ១៣ឆ្នាំ) ត្រូវការ ១.៨ម៉ៃក្រូក្រាម
  • យុវវ័យ (១៤ទៅ១៨ឆ្នាំ) ត្រូវការ ២.៤ម៉ៃក្រូក្រាម
  • មនុស្សធំ (១៨ឆ្នាំឡើងទៅ) ២.៤ម៉ៃក្រូក្រាម
  • ស្រ្តីមានផ្ទៃពោះ ត្រូវការ ២.៦ម៉ៃក្រូក្រាម
  • ស្រ្តីបំបៅដោះកូន ត្រូវការ ២.៨ម៉ៃក្រូក្រាម

វីតាមីន B12 អាចទទួលបានពីប្រភពអាហារដូចខាងក្រោមនេះ៖

  • ថ្លើម និងក្រលានសត្វ៖ សាច់គ្រឿងក្នុងប្រភេទនេះមានជីវជាតិខ្លាំងណាស់។ ការញ៉ាំអាហារទាំងនេះជាទៀងទាត់អាចជួយបន្ថយការប្រឈមនឹងការកង្វះវីតាមីន B12 បាន។
  • ទឹកដោះគោ និងផលិតផលធ្វើពីទឹកដោះគោ៖ ផលិតផលអាហារមួយនេះច្រើនតែត្រូវបានអ្នកបួសញ៉ាំ ប៉ុន្តែអ្នកមិនញ៉ាំបួសក៏ញ៉ាំបានដែរ។ ទឹកដោះគោ និងផលិតផលផ្សេងៗទៀតអាចផ្តល់នូវតម្រូវការវីតាមីន B12 ប្រចាំថ្ងៃប្រហែល ៤៦ភាគរយ។ ការញ៉ាំទឹកដោះគោ និងផលិតផលធ្វើពីទឹកដោះគោគ្រប់គ្រាន់អាចជួយបន្ថយការប្រឈមនឹងការកង្វះជីវជាតិនេះបាន។ 
  • ស៊ុត៖ ស៊ុតគឺជាអាហារដ៏មានជីវជាតិបំផុត។ វាអាចបង្កើតជាអាហារពេលព្រឹកដ៏មានសុខភាព ហើយក៏ត្រូវបានប្រជាជនទូទាំងពិភពលោកចូលចិត្តញ៉ាំដែរ។ (អាន:ថ្នាំងងុយគេង ពេលអ្នកគួរប្រើ)ស៊ុតក៏សម្បូរទៅដោយវីតាមីន B12 និងញ៉ាំដើម្បីបន្ថយការប្រឈមនឹងការកង្វះជីជាតិនេះបាន៕