ទោះបីជាភាគច្រើននៃពួកយើងស្គាល់និងឧស្សាហ៍ទទួលទានសណ្ដែកបាយ ប៉ុន្តែប្រហែលជាមិនធ្លាប់ចាប់អារម្មណ៍អំពីអត្ថប្រយោជន៍ដ៏ប្រសើររបស់វាចំពោះសុខភាពឡើយ។ (អាន ៖ ស្បែកកូនរបស់អ្នកនឹងស្អាតហើយមិនរមាស់បើធ្វើតាមវិធីនេះ តើកូនស្រីរបស់អ្នកចេះតែរមាស់ស្បែកមែនទេ?)  ថាតើសណ្ដែកបាយអាចផ្ដល់ផលល្អៗអ្វីខ្លះ? ថ្ងៃនេះវេបសាយសុខភាព  Health.com.kh នឹងបង្ហាញឱ្យដឹងពីមូលហេតុដែលអ្នកគួររួមបញ្ចូលសណ្ដែកបាយក្នុងរបបអាហារ ៖

១. ផ្ទុកសម្បូរទៅដោយជាតិដែក

ជាតិដែក គឺសំខាន់ណាស់សម្រាប់សុខភាពរាងកាយទាំងមូល។ អ្នកដែលខ្វះជាតិដែកច្រើនតែមានសុខភាពខ្សោយនិងពិបាកផ្ដោតអារម្មណ៍។ ជាតិដែកទទួលខុសត្រូវក្នុងការដឹកនាំអុកស៊ីសែនពេញក្នុងរាងកាយ។ ប្រសិនបើខ្វះជាតិដែកអ្នកនឹងងាយជួបប្រទះអាការៈខ្សោយសាច់ដុំ មិនសកម្ម ចង្អោរចង់ក្អួត និងអស់កម្លាំងខ្លាំង។ កង្វះជាតិដែកក៏បង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺខ្វះគ្រាប់ឈាមក្រហមផងដែរ។ ដូច្នេះដើម្បីជាការប្រសើរកុំភ្លេចរួមបញ្ចូលសណ្ដែកបាយក្នុងរបបអាហារក៏ព្រោះវាមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយជាតិដែក។

២. ផ្ទុកសម្បូរទៅដោយជាតិសសៃ

សណ្ដែកបាយជាប្រភពដ៏ប្រសើរបំផុតមួយនៃជាតិសសៃដែលចាំបាច់សម្រាប់សុខភាពរាងកាយ។ ជាតិសសៃជួយគ្រប់គ្រងកម្រិតនៃកូឡេស្តេរ៉ូលនិងការពារសុខភាពបេះដូង។ ជាតិសសៃគ្រប់គ្រាន់ក្នុងរាងកាយក៏ទប់ស្កាត់ព្យាបាលអាការៈទល់លាមកផងដែរ។ ជាតិសសៃក៏បញ្ឈប់ការស្រូបយកកូឡេស្តេរ៉ូលដែលទប់ស្កាត់បញ្ហាបេះដូងផ្សេងៗ។ វាក៏ចាំបាច់ក្នុងការសម្រុកទម្ងន់! អាហារសម្បូរទៅដោយជាតិសសៃជួយឱ្យឆាប់ឆ្អែតនិងឆ្អែតបានយូរ។

៣. ផ្ទុកសម្បូរទៅដោយប្រូតេអ៊ីន

សណ្ដែកបាយមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយប្រូតេអ៊ីនគុណភាពខ្ពស់។ សណ្ដែកនេះប្រសើរណាស់សម្រាប់អ្នកមិនចូលចិត្តញ៊ាំសាច់។ ប្រូតេអ៊ីនចាំបាច់សម្រាប់សុខភាពសាច់ដុំនិងការលូតលាស់នៃក្រចក ស្បែក ព្រមទាំងសក់។ ប្រូតេអ៊ីនក៏ជួយជួសជុលកោសិកាដែលខូចខាតឡើងវិញ ហើយបង្កើនថាមពលផងដែរ។

៤. ផ្ទុកសម្បូរទៅដោយប៉ូតាស្យូម

ប៉ូតាស្យូម គឺសំខាន់ណាស់សម្រាប់រក្សាកម្រិតនៃសម្ពាធឈាមមិនឱ្យឡើងខ្ពស់ខុសប្រក្រតីនិងការពាររាងកាយពីហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង។ ប៉ូតាស្យូមក៏ជួយដល់ការលូតលាស់នៃឆ្អឹងនិងសាច់ដុំគួរឱ្យកត់សម្គាល់។

៥. មានផ្ទុកកាឡូរីនិងជាតិខ្លាញ់ទាប

ការទទួលទានសណ្ដែកបាយអាចជួយទប់ស្កាត់ហានិភ័យនៃជំងឺធាត់ជ្រុល ខណៈដែលសណ្ដែកនេះមានផ្ទុកកាឡូរីនិងជាតិខ្លាញ់ទាប។ ម្យ៉ាងវិញទៀតអ្នកដែលទទួលទានអាហារមានជាតិខ្លាញ់ទាបក៏មិនងាយប្រឈមមុខនឹងហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង ជំងឺធ្លាក់ទឹកចិត្ត និងទឹកនោមផ្អែមផងដែរ៕