ការផោមគឺជារឿងធម្មតារបស់ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារដែលមានសុខភាពល្អ ហើយក៏ជាសញ្ញាល្អដែលបញ្ជាក់ថា រាងកាយមិនមានជំងឺ។ ជាមធ្យម មនុស្សយើងត្រូវការផោមពី ៥ ទៅ ១០ដងក្នុងមួយថ្ងៃ។ មានអាហារមួយចំនួនធ្វើឲ្យផោមច្រើន ជាពិសេសពពួកអាហារសម្បូរ Complex Carbohydrates ដូចជា ដំឡូងជ្វា សណ្តែក និងអាហារមានជីវជាតិពេញលេញ ច្រើនតែធ្វើឲ្យផោមមានក្លិនស្អុយខ្លាំង។ មិនខ្វល់ថាអ្នកផោម ៥ ឬ ៥០ដងក្នុងមួយថ្ងៃឡើយ ខាងក្រោមនេះគឺជាហេតុផលដែលអ្នកមិនគួរណាទប់វាចោលមិនព្រលែងវាចេញឡើយ។ 

បន្ថយការហើមពោះ

មូលហេតុញឹកញាប់បំផុតនៃការហើមពោះដោយសារតែខ្យល់ក្នុងពោះវៀនច្រើនពេក។ មែនហើយ ការដែលពោះទៅជាតឹង ប្រហែលជាអ្នកត្រូវការផោមហើយ។ ដូច្នេះចូរកុំទប់ផោមទៀតអី។ 

ជួយរក្សាតុល្យភាពរបបអាហារ

មនុស្សគ្រប់គ្នាសុទ្ធតែមានពោះវៀនពិសេសរៀងៗខ្លួន ហើយវាក៏មានការរក្សាទុកអាហារខុសៗគ្នាដែរ។ បើសិនជាអ្នកំពុងតែសាអាហារមានជីវជាតិ នោះការផោមគឺជាសញ្ញាដ៏ល្អមួយនៃការមានតុល្យភាព ឬមិនមានតុល្យភាពអាហារក្នុងខ្លួនហើយ។ ឧទាហរណ៍ ករណីញ៉ាំសាច់ក្រហមច្រើនពេក ច្រើនតែធ្វើឲ្យផោមមានក្លិនស្អុយខ្លាំង ខណៈពេលដែលអាហារប្រភេទ Complex Carbohydrates ងាយនឹងមានផោមច្រើន តែមិនមានក្លិនវិញ។ 

បំបាត់ការឈឺចាប់ក្នុងពោះ

វាប្រហែលជាមិនមែនជារឿងសមស្របឡើយក្នុងការផោមក្នុងស្ថានភាពគ្រប់ពេល ប៉ុន្តែការទប់ផោមជាពិសេសពេលមានខ្យល់ច្រើនក្នុងពោះវៀន អាចធ្វើឲ្យពោះវៀនរីកធំរហូតដល់ឈឺបាន។ បើសិនជាអ្នកមានអារម្មណ៍ថាត្រូវការថផោម តែមិនអាចធ្វើបាន ចូរម៉ាស្សាពោះថ្នមៗដើម្បីជម្រុញដល់ចលនារបស់ខ្យល់ក្នុងពោះវៀនទៅ។ 

ទប់ផោមមិនល្អចំពោះវៀនធំឡើយ

ការទប់ផោមអាចធ្វើឲ្យជំងឺឬសដូងបាតកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរបាន។ គោលការណ៍ដ៏ល្អបំផុតគឺត្រូវបណ្តោយទៅតាមធម្មជាតិវាទៅ។ អ្នកដែលមានបញ្ហាជំងឺក្នុងពោះវៀនក៏តម្រូវឲ្យកុំទប់ផោមដែរ។ 

ហិតក្លិនផោមល្អចំពោះមនុស្ស

រឿងនេះបើស្តាប់ទៅពិតជាឆ្គួតមែន ប៉ុន្តែការសិក្សាមួយដែលធ្វើឡើងដោយសាកលវិទ្យាល័យ Exeter បានរកឃើញថា ការហិតក្លិនផោមតិចតួច ឬហៅថា Hydrogen Sulfide Gas (ដែលជាឧស្ម័នផលិតចេញពីក្នុងពោះវៀន) ប្រហែលជាជួយបង្ការកុំឲ្យខូចខាតកោសិកា ហើយក៏ជួយបង្ការជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល ជំងឺបេះដូង និងរលាកសន្លាក់បានដែរ។ 

ការផោមនឹងប្រាប់អំពីសុខភាពយើង

ចូរយកចិត្តទុកដាក់ទៅលើការផោមរបស់អ្នករាល់ថ្ងៃផង។ តើវាញឹកញាប់ទេ? តើវាមានក្លិនស្អុយទេ? តើមានការឈឺចាប់អ្វីខ្លះ? ការផោមអាចជាសញ្ញាព្រមានភ្លាមៗនៃបញ្ហាសុខភាពជាច្រើន។ បើសិនជាអ្នកមានការឈឺចាប់ ឬមានការប្រែប្រួលរបៀបផោមដែលមិនគិតថា វាជារបបអាហារទេ នោះគួរតែជាអ្វីដែលអ្នកគួរទៅជួបពេទ្យហើយ។ 

បញ្ជាក់ថាមានបញ្ហាអាឡែហ្ស៊ីនឹងអាហារ

ការអាឡែហ្ស៊ីនឹងអាហារមួយចំនួននឹងធ្វើឲ្យយើងមានការផោមច្រើន ជាពិសេសការមានបញ្ហាអាឡែហ្ស៊ីនឹងជាតិឡាក់តូស និងជំងឺ Celiac តែម្តង។ បើសិនជាអ្នកសម្គាល់ឃើញថា មានការផោមច្រើនក្រោយពីញ៉ាំអាហារណាមួយ ចូរពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យបន្ថែម។ 

ធ្វើឲ្យមានអារម្មណ៍ល្អ

ការដែលអាចបណ្តោយឲ្យផោមចេញមកយ៉ាងស្រួល នោះក៏ធ្វើឲ្យយើងមានអារម្មណ៍ថាស្រួលខ្លួនផងដែរ។ ការទប់ផោមអាចធ្វើឲ្យយើងមានអារម្មណ៍ឆេវឆាវទៅវិញទេ៕