ឃ្លោកជាបន្លែមួយប្រភេទដែលសម្បូរណាស់ដែរក្នុងប្រទេសកម្ពុជា។ (អាន ៖ ស្បែកកូនរបស់អ្នកនឹងស្អាតហើយមិនរមាស់បើធ្វើតាមវិធីនេះ តើកូនស្រីរបស់អ្នកចេះតែរមាស់ស្បែកមែនទេ?) ទោះបីជាភាគច្រើននៃពួកយើងស្គាល់និងឧស្សាហ៍ទទួលទានបន្លែនេះយ៉ាងណាក៏ដោយ ក៏ប្រហែលជាមិនធ្លាប់ដឹងពីអត្ថប្រយោជន៍ដ៏ប្រសើររបស់វាចំពោះសុខភាពឡើយ។ ដូច្នេះថ្ងៃនេះវេបសាយសុខភាព Health.com.kh នឹងបង្ហាញឱ្យដឹងពីមូលហេតុដែលអ្នកគួររួមបញ្ចូលផ្លែឃ្លោកក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃ ៖

១. ពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរាងកាយ

ឃ្លោកមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយវីតាមីន C ដែលចាំបាច់ក្នុងការជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំឱ្យមានលក្ខណៈកាន់តែរឹងមាំឡើង។

២. ព្យាបាលនិងទប់ស្កាត់បញ្ហាទល់លាមក

ឃ្លោកជាប្រភពដ៏ប្រសើរបំផុតមួយនៃជាតិសសៃនិងជាតិទឹក។ ដូច្នេះការទទួលទានបន្លែនេះអាចជួយបំបាត់និងទប់ស្កាត់អាការៈទល់លាមកគួរឱ្យកត់សម្គាល់។

៣. ទប់ស្កាត់បញ្ហាជាតិស្ករក្នុងឈាមឡើងខ្ពស់

អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម ក៏ដូចជាអ្នកដែលកំពុងប្រឈមមុខខ្ពស់នឹងហានិភ័យនៃជំងឺនេះគួរព្យាយាមទទួលទាន ឬរួមបញ្ចូលឃ្លោកក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃ។ នោះក៏ព្រោះតែឃ្លោកជាបន្លែមានផ្ទុកជាតិសសៃខ្ពស់ដែលអាចជួយគ្រប់គ្រងបរិមាណនៃជាតិស្ករក្នុងឈាមទប់ស្កាត់មិនឱ្យឡើងខ្ពស់ខុសប្រក្រតី។ ម្យ៉ាងវិញទៀតឃ្លោកក៏មានផ្ទុកជាតិម៉ង់កាណែសដែលចាំបាច់ក្នុងការផលិតអង់ស៊ីមរំលាយអាហារដែលមានប្រយោជន៍ណាស់សម្រាប់ដំណើរការនៃការបង្កើតគ្លុយកូស gluconeogenesis។ ម៉ង់កាណែសអាចជួយក្នុងការបង្កើនការបញ្ចេញអាំងស៊ុយលីនត្រឹមត្រូវនិងធ្វើអោយមុខងារ mitochondrial មានលក្ខណៈកាន់តែប្រសើរឡើង។

៤. គ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាម

មួយក្នុងចំណោមសារធាតុចិញ្ចឹមចាំបាច់ជាច្រើនផ្សេងទៀតក្នុងផ្លែឃ្លោក គឺប៉ូតាស្យូម។ ដូច្នេះហើយទើបអ្នកដែលមានបញ្ហាសម្ពាធឈាមឡើងខ្ពស់ ឬជំងឺលើសឈាមគួរព្យាយាមទទួលទានឃ្លោក។ ប៉ូតាស្យូមជាសារធាតុចិញ្ចឹមដែលជួយគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាមមិនឱ្យឡើងខ្ពស់។

៥. កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក

មួយក្នុងចំណោមសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មច្រើនផ្សេងទៀតដែលមានផ្ទុកក្នុងផ្លែឃ្លោក គឺវីតាមីន C ។ ឃ្លោកមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយវីតាមីន C ដែលជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដ៏មានឥទ្ធិពលបំផុតមួយ។ សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មនេះជួយរាងកាយអោយកាន់តែរឹងមាំក្នុងការប្រយុទ្ធប្រឆាំងតបតនឹងផលប៉ះពាល់ផ្សេងៗនៃរ៉ាឌីកាល់សេរី ហើយទប់ស្កាត់ការលូតលាស់នៃកោសិកាមហារីក។

៦. សុខភាពស្បែក

វីតាមីន C ក្នុងផ្លែឃ្លោកក៏ចាំបាច់សម្រាប់សុខភាពស្បែកផងដែរ វាជួយកាត់​​​បន្ថយស្នាមជ្រីវជ្រួញ ស្បែកស្ងួត ទប់ស្កាត់ភាពចាស់មុនអាយុ។ វីតាមីន C ក៏ដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការផលិតប្រូតេអ៊ីនដើម្បីបង្កើតសាច់ដុំ សសៃឈាម និងសសៃភ្ជាប់ឆ្អឹងត្រង់សន្លាក់ផងដែរ។ អត្ថប្រយោជន៍អស្ចារ្យមួយទៀតនៃវីតាមីន C គឺជួយអោយរបួសឆាប់ជាសះស្បើយ៕