Join with Health.com.kh on Telegram

បើយោងទៅតាម International Osteoporosis Foundation បានឲ្យដឹងថា ស្រ្តីប្រមាណ ២០០លាននាក់ទូទាំងពិភពលោកបានកើតជំងឺពុកឆ្អឹង។ (អាន:ស្បែកកូនរបស់អ្នកនឹងស្អាតហើយមិនរមាស់បើធ្វើតាមវិធីនេះ តើកូនស្រីរបស់អ្នកចេះតែរមាស់ស្បែកមែនទេ?)ភាគច្រើនស្រ្តីទាំងនោះអាយុចាប់ពី ៦០ ទៅ៨០ឆ្នាំ។ ជំងឺនេះប៉ះពាល់យ៉ាងខ្លាមងទៅលើភាពរឹងមាំរបស់ឆ្អឹង និងអាចបង្កជាការបាក់បែកឆ្អឹងកងខ្នង សន្លាក់ត្រគៀក និងសន្លាក់ផ្សេងៗទៀតបាន។ ទោះបីជាយ៉ាងណាក៏ដោយ អ្នកអាចកាត់បន្ថយការប្រឈមនឹងជំងឺនេះបានតាមរយៈបញ្ចូលជីវជាតិ ៦ប្រភេទខាងក្រោមនេះទៅក្នុងរបបអាហារឲ្យបានច្រើន។

ផូស្វ័រ

ជាតិផូស្វ័រក្នុងរាងកាយប្រហែល ៨៥ភាគរយត្រូវបានគេរកឃើញនៅក្នុងឆ្អឹង។ យ៉ាងណាមិញ ការកង្វះជីវជាតិមួយនេះគឺជារឿងកម្រណាស់ ព្រោះវាអាហារភាគច្រើនតែងតែមានវាជានិច្ច។ ម៉្យាងវិញទៀត ការញ៉ាំជីវជាតិនេះច្រើនពេកក៏អាចបណ្តាលឲ្យឆ្អឹងខ្សោយបានដែឬ ព្រោះរាងកាយត្រូវឆ្លើយតបនឹងវាតាមរយៈការបញ្ជូនជាតិកាលស្យូមចេញពីឆ្អឹង ចូលក្នុងចរន្តឈាមដើម្បីរក្សាតុល្យភាព។ ទឹកដោះគោ និងផលិតផលធ្វើពីទឹកដោះគោ ត្រី គ្រាប់ផ្លែឈើគ្រប់ប្រភេទ និងសាច់សុទ្ធតែជាប្រភពដ៏ល្អរបស់ជាតិផូស្វ័រនេះ។ 

ម៉ាញ៉េស្យូម

ជាតិម៉ាញ៉េស្យូមរបស់រាងកាយប្រមាណ ៦០ភាគរយត្រូវបានរកឃើញក្នុងគ្រោងឆ្អឹង។ ក្រៅពីនេះ វាក៏មានតួនាទីជួយថែរក្សាសុខភាពបេះដូង និងបង្កើនមុខងារប្រព័ន្ធភាពស៊ាំដែរ។ បន្លែពណ៌បៃតង ត្រីសាលម៉ុង ត្រីធូណា ផ្លែប័រ ចេក និងសូកូឡាខ្មៅគឺជាប្រភពដ៏ល្អរបស់ជីវជាតិមួយនេះ។ 

វីតាមីន C

ជីវជាតិនេះដើរតួនាទីដ៏សំខាន់មួយក្នុងការថែរក្សាកម្រិតសាច់ឆ្អឹងឲ្យបានខ្ពស់បំផុត។ ដើម្បីទទួលបានជីវជាតិនេះ អ្នកអាចញ៉ាំផ្លែឈើដូចជា ផ្លែគីវី ល្ហុង ពពួកផ្លែបឺរី និងក្រូចបាន។ បន្លែដូចជា ប្រូខូលី ប៉េងប៉ោះ និងសណ្តែកហរឡាំងតាវ ក៏សម្បូរវីតាមីន C ដែរ។ 

ហ្វុយអ័ររ៉ាយ

សារធាតុមួយនេះត្រូវបានគេស្គា់ថាអាចជួយកាត់បន្ថយបញ្ហាពុកធ្មេញ និងជួយថែរក្សាឆ្អឹងឲ្យមានសុខភាពល្អបាន។ ប្រភពដែលយើងអាចទទួលបានជីវជាតិមួយនេះគឺ តែខ្មៅ ដំឡូង និងអាហារសមុទ្រដូចជាក្តាមជាដើម។

ប៉ូតាស្យូម

បើសិនជារបបអាហារអ្នកសម្បូរទៅដោយបន្លែ និងផ្លែឈើសម្បូរជាតិប៉ូតាស្យូមហើយនោះ វាប្រហែលជាជួយកាត់បន្ថយតម្រូវការជាតិកាលស្យូមដែលបំបែកចេញពីឆ្អឹងហើយ។ អាហារដែលសម្បូរជាតិប៉ូតាស្យូមមានដូចជា សណ្តែកស ស្ពៃស្ពីណាច ដំឡូងបារាំង យ៉ាអួរ ផ្សិត និងចេក។ 

ស័ង្គសី

គេដឹងច្បាស់ថា វីតាមីន D មានតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការជួយឲ្យឆ្អឹងមានសុខភាពល្អ។ យ៉ាងណាមិញ ជាតិស័ង្គសីក៏ដើរតួនាទីសំខាន់ច្រើនដែរក្នុងការជួយបឺតស្រូបវីតាមីន D ចូលទៅក្នុងឆ្អឹង។(អាន:ថ្នាំងងុយគេង ពេលអ្នកគួរប្រើ)អាហារសម្បូរជាតិស័ង្គសីមានដូចជា អ័យស្ទើរ ស្ពៃស្ពីណាច គ្រាប់ល្ពៅ គ្រាប់ស្វាយច័ន្ទី និងសាច់មាន់ជាដើម៕