Join with Health.com.kh on Telegram

អ្នកមិនអាចវាយតម្លៃអាហារតាមរយៈទំហំរបស់វាឡើយ! ( អាន ៖ ស្បែកកូនរបស់អ្នកនឹងស្អាតហើយមិនរមាស់បើធ្វើតាមវិធីនេះ តើកូនស្រីរបស់អ្នកចេះតែរមាស់ស្បែកមែនទេ?) ទោះបីជាគ្រាប់ពូជមានទំហំតូចប៉ុន្តែវាអាចផ្ដល់អត្ថប្រយោជន៍ច្រើនអស្ចារ្យចំពោះសុខភាពតាមរយៈវីតាមីន ជាតិរ៉ែ និងសារធាតុចិញ្ចឹមចាំបាច់ដែលមានផ្ទុក។ ថ្ងៃនេះវេបសាយសុខភាព  Health.com.kh នឹងបង្ហាញឱ្យដឹងពីគ្រាប់ពូជទាំង ៥ ដែលអ្នកគួររួមបញ្ចូលក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃដើម្បីសុខភាពល្អប្រសើរ ៖

១. គ្រាបជី

ជាប្រភពដ៏ប្រសើរបំផុតមួយនៃជាតិសសៃ។ អ្នកទទួលទានជាតិសសៃច្រើនប៉ុណ្ណា ហានិភ័យនៃជំងឺរ៉ាំរ៉ៃថយចុះប៉ុននោះ ហើយវាក៏ជួយបញ្ចុះជាតិស្ករក្នុងឈាមផងដែរ។ លើសពីនេះអាហារដែលមានផ្ទុកទៅដោយជាតិសសៃគ្រប់គ្រាន់ជួយទប់ស្កាត់បញ្ហាពិបាកក្នុងការរំលាយអាហារ ក៏ដូចជាអាការៈទល់លាមក រួមទាំងបង្កើនសុខភាពប្រព័ន្ធរំលាយអាហារបានយ៉ាងប្រសើរ។ ចលនាពោះវៀនត្រឹមត្រូវប្រក្រតី គឺសំខាន់ណាស់ដើម្បីកម្ចាត់ជាតិពុលផ្សេងៗចេញពីរាងកាយតាមរយៈការបន្ទោរបង់។

២. គ្រាប់ល្ពៅ

មានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយវីតាមីន B ម៉ាញ៉េស្យូម ជាតិដែក ស័ង្កសី និងប្រូតេអ៊ីន និងជាប្រភពដ៏ល្អនៃអាស៊ីតអាមីណូ tryptophan ដែលជួយទប់ទល់បញ្ហាថប់បារម្ភ។ ម្យ៉ាងវិញទៀតគ្រាប់ល្ពៅក៏មានផ្ទុកជាតិខ្លាញ់ចាំបាច់ដែលជួយរក្សាសុខភាពសសៃឈាមនិងកម្ចាត់កូឡេស្តេរ៉ូលមិនល្អផងដែរ។

៣. គ្រាប់ផ្កាឈូករ័ត្ន

ជាប្រភពដ៏ប្រសើរបំផុតនៃវីតាមីន B រួមបញ្ចូលទាំងសារធាតុ folate និងវីតាមីន E ជួយការពារកោសិកាពីការបំផ្លាញ ព្រមទាំងថែរក្សាសុខភាពស្បែក ហើយទប់ស្កាត់ជំងឺមហារីកទៀតផង។ គ្រាប់ផ្កាឈូករ័ត្នក៏មានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយប្រូតេអ៊ីន និងអាស៊ីតខ្លាញ់ដែលល្អសម្រាប់សុខភាពបេះដូងផងដែរ។

៤​. គ្រាប់ល្ង

មានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយម៉ាញ៉េស្យូម កាល់ស្យូម ជាតិសសៃ ស័ង្កសី វីតាមីន b1 ជាតិដែក និងផូស្វ័រ។ គ្រាប់ពូជនេះអាចបញ្ចុះសម្ពាធឈាម និងការពារសុខភាពថ្លើម។ ការទទួលទានគ្រាប់ល្ងក៏ជួយទប់ស្កាត់ជំងឺជាច្រើនផ្សេងទៀតដូចជាជំងឺហឺត ជំងឺរលាកសន្លាក់ អស់រដូវ ឈឺក្បាលប្រកាំង និងសូម្បីតែជំងឺពុកឆ្អឹង។

៥. គ្រាប់ឪឡឹក

គ្រាប់ឪឡឹកជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃជាតិម៉ាញ៉េស្យូម ស័ង្កសី ជាតិខ្លាញ់ល្អ និងមានលក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងការរលាកដែលល្អណាស់ក្នុងការរក្សាសុខភាពបេះដូងរឹងមាំជៀសផុតពីហានិភ័យនៃជំងឺផ្សេងៗ៕