Join with Health.com.kh on Telegram

ក្នុងផ្ទៃត្រូវការជីវជាតិច្រើននាស់ពីរាងកាយម្តាយដើម្បីលូតលាស់ប្រកបដោយសុខភាពល្អ។ គ្មានអ្វីសំខាន់ជាងក្នុងពេលទារកកំពុងតែលូតលាស់ខួរក្បាលរបស់គេឡើយ។ (អាន:ស្បែកកូនរបស់អ្នកនឹងស្អាតហើយមិនរមាស់បើធ្វើតាមវិធីនេះ តើកូនស្រីរបស់អ្នកចេះតែរមាស់ស្បែកមែនទេ?)ខួរក្បាលរបស់ទារកនឹងលូតលាស់ក្នុងរយៈពេលបីសប្តាហ៍ដំបូងក្រោយពីដឹងថាមានផ្ទៃពោះ ហើយវាក៏សំខាន់ណាស់ដែរក្នុងការផ្គត់ផ្គង់សារធាតុមានសុខភាពល្អសម្រាប់គេ។ អាហារមួយចំនួនមានជីវជាតិមានប្រយោជន៍ខ្ពស់នាស់សម្រាប់ជំរុញដល់ការលូតលាស់ខួរក្បាលរបស់កូន។ ដូច្នេះបើសិនជាអ្នកចង់ឲ្យកូនកើតមកមានខួរក្បាលល្អ យកល្អគួរតែកុំភ្លេចញ៉ាំអាហារខាងក្រោមនេះក្នុងពេលមានផ្ទៃពោះផង។ 

ស៊ុត

បើសិនជាអ្នកមិនបានញ៉ាំស៊ុតមួយគ្រាប់ក្នុងមួយថ្ងៃផង យកល្អគួរតែធ្វើវាផងខណៈពេលដែលមានផ្ទៃពោះ ព្រោះវាមានសារធាតុខូលីន ដែលទទួលខុសត្រូវលើការលូតលាស់ការចងចាំ។ 

ស្ពៃស្ពីណាច

សារធាតុដ៏សំខាន់មួយដែលស្រ្តីមានផ្ទៃពោះគ្រប់រូបត្រូវការគឺ Folate សម្រាប់លូតលាស់ដល់ DNA និងរចនាសម្ព័ន្ធកោសិកា។ វាក៏ជួយបង្កើតជាកោសិកាសរសៃប្រសាទ និងការពារសរសៃប្រសាទកុំឲ្យខូចខាត។ 

ផ្លែប័រ

ខួរក្បាលរបស់មនុស្សយើងត្រូវការខ្លាញ់ល្អៗដើម្បីធ្វើការបានយ៉ាងស្រួល ព្រោះខួរក្បាលត្រូវបានបង្កើតឡើងដោយជាតិខ្លាញ់រហូតដល់ ៦០ភាគរយទៅហើយ។ ខ្លាញ់ល្អៗប្រភេទ Monounsaturated Fats មានយ៉ាងពិសេសក្នុងផ្លែប័រតែម្តង។ 

គ្រាប់ល្ពៅ

គ្រាប់ល្ពៅគឺជាប្រភពនៃជាតិស័ង្គសីដ៏សំខាន់ ដែលវាល្អសម្រាប់ទារកក្នុងផ្ទៃព្រោះ វាអាចធ្វើឲ្យខួរក្បាលទទួលបានព័ត៌មានកាន់តែល្អ។ គ្រាប់ល្ពៅមាននៅក្នុងសម្បករបស់គ្រាប់ល្ពៅតែម្តង ដូច្នេះចូរកុំភ្លេចញ៉ាំគ្រាប់ល្ពៅទាំងគ្រាប់ផង។(អាន:ថ្នាំងងុយគេង ពេលអ្នកគួរប្រើ)

សណ្តែកដី

សណ្តែកដីភាគច្រើនគឺជាអាហារសម្រាប់ខួរក្បាលទារកក្នុងផ្ទៃព្រោះវាផ្ទុកទៅដោយជីវជាតិជាច្រើនដែលទារកត្រូវការ។ វាមានប្រូតេអ៊ីន ខ្លាញ់ផ្តល់សុខភាព និងវិតាមីន B៕